Ocells a l’escola Mural

Al curs passat vam començar a l’Escola Xirinacs, el projecte de creació comunitària «Ocells», que finalitza ara amb la pintura mural de la façana del carrer Roselló.

Aquest projecte sorgeix de les ganes de l’AFA de fer un dibuix als murs de l’escola, en el que poguessin participar totes les criatures. Vaig crear una proposta amb diversos tallers, perquè es generés material gràfic d’on crear una il·lustració. I amb el Julien Martinez vam preparar tallers de dansa.

Al llarg del juny del 2023, van participar totes les criatures de l’escola fent diferents activitats artístiques vinculades a les arts plàstiques, la dansa i l’expressió corporal.

La idea sorgeix del projecte «Un pájaro al día» i de l’experiència propera de la pandèmia i el confinament. El fet que la nostra escola estigui situada al paradigmàtic espai de l’antiga presó de La Model i la necessitat de pensar-nos com comunitat educativa (alumnxs, professionals, famílies) donant importància a les cures, el respecte i el reconeixement, serveixen com eix simbòlic del projecte.

Hem treballat a partir de la figura dels ocells, amb la curiositat de descobrir i prendre consciència de la riquesa i diversitat del nostre ecosistema. Però també hem indagat en els seus significats més simbòlics i en les representacions que al llarg del temps s’han fet d’aquests animals que han representat el moviment, les migracions i els desitjos de llibertat.

Amb els diferents espais d’investigació i creació s’han generat materials (dibuixos, fotografies, collages) que han servit de matèria primera pel disseny d’una imatge,
I finalment, durant el mes d’octubre l’artista muralista Mateu Targa ha estat treballant a les parets exteriors de l’escola per realitzar el mural.La realització del projecte ha estat possible gràcies a l’AFA i especialment a la feina de producció del Marc.
Agraïments a totes les criatures, al equip de l’Escola Xirinacs i a Rebobinart.